Spiraaltje laten plaatsen
Bij Femme Amsterdam kun je terecht voor het laten plaatsen van een spiraaltje. We kunnen ook echoscopisch bekijken of je spiraal goed op zijn plek zit. Het spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie en een uitermate geschikt anticonceptiemiddel voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook als je nog niet zwanger bent geweest, kun je bij ons terecht. Er zijn twee soorten spiraaltjes die je kunt laten zetten: het hormoonspiraal en een hormoonvrije spiraal, het koperspiraal.
Hoe wordt een spiraaltje geplaatst
Een spiraaltje wordt via je vagina in de baarmoeder geplaatst. Eerst wordt er een inwendig gynaecologisch onderzoek gedaan. De grootte en ligging van je baarmoeder wordt gecheckt en er wordt bekeken of je zwanger bent of niet. Het plaatsen van het spiraaltje kost enkele minuten. Je kunt vooraf pijnstillers nemen. Na het plaatsen mag je meteen naar huis. Na 4-6 weken kun je terug komen voor een controle om te kijken of het spiraaltje goed zit.
Hormoonspiraal
Een hormoonspiraal is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. Je hebt 2 soorten hormoonspiralen, de Mirena en de Kyleena.
Er zijn twee soorten hormoonspiralen:
- Mirena is het meest gebruikte hormoonspiraal in Nederland. Dit hormoonspiraaltje is 6 jaar lang effectief als anticonceptie. Daarnaast kan Mirena ook gebruikt worden als behandeling van hevig bloedverlies.
- Kyleena is een iets kleiner hormoonspiraal dan Mirena. Ook geeft dit hormoonspiraaltje iets minder hormonen af. Kyleena is 5 jaar lang effectief als anticonceptie.
Het hormoonspiraaltje is een kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang en geeft een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Het slijm dat zich in de baarmoederhals bevindt wordt ‘taaier’, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen komen en een eitje zich niet kan nestelen. Na het plaatsen van je spiraaltje ben je direct beschermd tegen een zwangerschap.
De kosten van beide spiralen zijn rond de 140 euro. Na het plaatsen van het spiraal kan je de eerste tijd nog last hebben van onregelmatig bloedverlies; “spotting”. Voordeel aan dit anticonceptiemiddel is dat je na verwijdering vrijwel meteen je natuurlijke cyclus weer hebt en dus de mogelijkheid om zwanger te worden.
Klik hier voor informatie over de Mirena.
Koperspiraal
Een koperspiraal is een betrouwbaar anticonceptiemiddel zonder hormonen. Met een koperspiraal ben je, afhankelijk van het soort spiraal, 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Vanwege het koper worden zaadcellen inactief en kan er geen bevruchting plaatsvinden. Na de plaatsing ben je direct beschermd tegen een zwangerschap. Het spiraaltje kan zelfs gebruikt worden als ‘morning after’, wanneer het spiraal wordt geplaatst binnen 5 dagen na onveilig vrijen.
De kosten van het koperspiraal zijn rond de 80 euro. Lees hier meer informatie over koperspiralen.
Klik hier voor informatie over de T-Safe
Klik hier voor de meeste FAQ omtrent koperspiralen
Tip: de plaatsing van elke spiraaltje kan als onaangenaam of pijnlijk worden ervaren. Je mag de avond van tevoren twee Aleve Feminax 275 of één ibuprofen 400 mg innemen. Neem dezelfde dosis een uur voor de plaatsing nogmaals.
Nacontrole
Na plaatsing adviseren we een afspraak voor een nacontrole, die zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie kan plaatsvinden. Tijdens de nacontrole kijken we of de spiraal nog goed op zijn plaats zit en bespreken we of je klachten hebt. De kosten voor deze echo zijn €50,00.
Spiraal verwijderen
Als je je spiraaltje wil laten verwijderen, kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.
Kosten plaatsing
De kosten voor het plaatsen van een spiraaltje bedragen €72. Deze kosten kunnen worden gedeclareerd bij je zorgverzekeraar. Het kan zijn dat de zorgverzekeraar niet alle kosten vergoedt of dat het bedrag (deels) van het eigen risico afgaat. Dit verschilt per verzekering en polis.
Let op: de kosten van het anticonceptiemiddel zelf worden niet vergoed vanuit de basisverzekering aan vrouwen vanaf 21 jaar, tenzij zij hiervoor aanvullend verzekerd zijn.