Spiraaltje laten plaatsen

Bij Femme Amsterdam kun je terecht voor het laten plaatsen van een spiraaltje. We kunnen ook echoscopisch bekijken of je spiraal goed op zijn plek zit. Het spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie en een uitermate geschikt anticonceptiemiddel voor vrouwen die borstvoeding geven. Ook als je nog niet zwanger bent geweest, kun je bij ons terecht. Er zijn twee soorten spiraaltjes die je kunt laten zetten: het hormoonspiraal en een hormoonvrije spiraal, het koperspiraal.

Hoe wordt een spiraaltje geplaatst

Een spiraaltje wordt via je vagina in de baarmoeder geplaatst. Eerst wordt er een inwendig gynaecologisch onderzoek gedaan. De grootte en ligging van je baarmoeder wordt gecheckt en er wordt bekeken of je zwanger bent of niet. Het plaatsen van het spiraaltje kost enkele minuten. Je kunt vooraf pijnstillers nemen. Na het plaatsen mag je meteen naar huis. Na 4-6 weken kun je terug komen voor een controle om te kijken of het spiraaltje goed zit.

Hormoonspiraal

Een hormoonspiraal (zoals de Mirena) is een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel. Je hebt 2 soorten hormoonspiralen, de Mirena en de Kyleena. De Kyleena is nieuw op de markt en het bevat nog minder hormonen dan de Mirena, waardoor de Kyleena wel wordt afgeraden wanneer je overgangsklachten hebt.

Je bent dan tot 5 jaar beschermd tegen een zwangerschap. Het hormoonspiraaltje is een kunststof ankertje van 30 of 32 mm lang en geeft een kleine hoeveelheid van het hormoon progestageen af. Het slijm dat zich in de baarmoederhals bevindt wordt ‘taaier’, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen komen en een eitje zich niet kan nestelen. Na het plaatsen van je spiraaltje ben je direct beschermd tegen een zwangerschap.

De kosten van beide spiralen zijn rond de 140 euro. Na het plaatsen van het spiraal kan je de eerste tijd nog last hebben van onregelmatig bloedverlies; “spotting”. Voordeel aan dit anticonceptiemiddel is dat je na verwijdering vrijwel meteen je natuurlijke cyclus weer hebt en dus de mogelijkheid om zwanger te worden.

Koperspiraal

Een koperspiraal is een betrouwbaar anticonceptiemiddel zonder hormonen. Met een koperspiraal ben je, afhankelijk van het soort spiraal, 5 tot 10 jaar beschermd tegen zwangerschap. Vanwege het koper worden zaadcellen inactief en kan er geen bevruchting plaatsvinden. Na de plaatsing ben je direct beschermd tegen een zwangerschap. Het spiraaltje kan zelfs gebruikt worden als ‘morning after’, wanneer het spiraal wordt geplaatst binnen 5 dagen na onveilig vrijen.

De kosten van het koperspiraal zijn rond de 70 euro.

Cookies helpen onze diensten te verlenen. Door van onze diensten gebruik te maken stem je in met ons gebruik van cookies. Meer informatie