Bevallingsverhaal Marlot

Het is totaal anders gelopen dan ik ooit had kunnen bedenken, maar daar doe je zelf niets aan. Het belangrijkste is dat we super lieve Tommie hebben gemaakt, hij uiteindelijk helemaal gezond is en dat het mooiste op de hele wereld is

Wanneer ben je uitgerekend? 7-7! Dat klonk altijd lekker. Gezien kindjes bijna nooit worden geboren op de uitgerekende datum, had ik geen rekening gehouden dat ik op die mooie datum écht moeder zou worden. Het was nog geen uur lang 6 juli 2019 of om 01.15u braken mijn vliezen. De nacht en de dag die erop volgden had ik weeën om de 15/20 minuten, nog te weinig regelmaat helaas. De hele dag heb ik weeën opgevangen en zitten wachten tot dat het meer werd. Het was een super mooie dag; ik werd gek van het binnen zitten en wachten en ben maar een rondje naast mijn hardlopende vriend gaan fietsen door het Vondelpark, met af en toe een wee tussendoor. ’s Avonds gingen we voor een check naar OLVG west om een hartfilmpje van ons kindje te laten maken gezien ik richting 24 uur gebroken vliezen ging.

Alles was gelukkig goed met hem/haar. Nadat we thuis kwamen en ik een uurtje had geslapen, begonnen vanaf 00.00 op 7 juli 2019 de weeën met meer regelmaat te komen. Om 4u heb ik mijn vriend wakker gemaakt gezien ik al een paar uur om de 3 minuten weeën had. Floor was er binnen een half uur – 3 cm ontsluiting, yes! Om 5u waren we in het OLVG west. Gezien ik ruim over de 24-uur gebroken vliezen grens zat en er dan infectiegevaar is, was ik direct medisch in het ziekenhuis. Floor heeft ons super lief daar helemaal gesetteld en heeft ons vervolgens overgedragen aan de verpleegsters. De mooie dag 7-7 werd een lange, zware, complicatiebingo dag. Rond half 10 had ik 5 cm ontsluiting. Vanaf toen kwam ik in een soort storm van continu weeën; ik kon vrijwel niets meer, mijn hoofd lag op mijn schouder en kon niet meer omhoog en had een bloeddruk onderdruk van 36.

De ruggenprik – die in 1 keer super goed zat – was mijn redding om heel even bij te komen na 2 nachten zonder slaap en de mentale klap van uren bezig zijn zonder verdere ontsluiting te verwerken en letterlijk op adem te komen. Om 19u had ik eindelijk volledige ontsluiting en enorme drang om te persen. Helaas had ik toen koorts ontwikkeld en besloten de artsen dat ik antibiotica moest krijgen, vanwege mogelijk gevaar voor het kindje. Een uur lang heb ik de persweeën tegengehouden tot ik rond 20u mocht persen. Op dat moment had ons kindje in het vruchtwater gepoept en de hartslag van ons kindje werd minder. Ik wist van vermoeidheid niet meer hoe ik na deze 2 dagen nu nog daadwerkelijk ons kindje op de wereld ging krijgen, maar wat er dan gebeurt is echt onmenselijke vrouwelijke oerkracht.

Je kunt er volledig op vertrouwen dat je die in je hebt! Na een uur lang persen werd de situatie kritisch, omdat de hartconditie van ons kindje achteruit ging. Ik dacht alleen maar: het maakt me niet uit hóe, maar het moet er zo snel mogelijk uit. Let’s gogogo! Na een uur in mijn eigen wereld strijden en zonder enig besef van tijd en vordering, omdat ik daar niet naar durfde te vragen, overviel de gynaecologe me en zei: “doe je ogen maar open, ik ga je kindje op je borst leggen”. Om 21.10u kwam daar, middels een paar pogingen met de vacuumpomp, Tommie op de wereld!

Omdat het niet zo goed met hem ging toen hij geboren werd, heb ik hem zelf 4 uur na de bevalling op de neonatologie afdeling pas echt goed kunnen bekijken en kusjes kunnen geven. Tijdens de geboorte waren er 7 medici rondom mijn bed om ons te begeleiden. Ik heb heel veel steun aan hen gehad en tijdens het hele proces continu zoveel vertrouwen gehad dat het – met behulp van hun kundigheid en keuzes – goed zou komen.

Als er iets is waarvan je niet weet van te voren hoe het zal gaan is het je bevalling. Ik was extreem fit en voelde me fysiek super sterk – de enige voorbereiding die ik fysiek kon doen. Het is totaal anders gelopen dan ik ooit had kunnen bedenken, maar daar doe je zelf niets aan. Het belangrijkste is dat we super lieve Tommie hebben gemaakt, hij uiteindelijk helemaal gezond is en dat het mooiste op de hele wereld is ✨

Lieve mama’s to be geloof in je kracht, en in dat het goed komt!

Liefs, Marlot