Mijn baby heeft last van obstipatie, wat nu?

Na twee weken was mijn baby een superpoeper!
Heeft je baby last van zijn buikje en gaat poepen lastig? Grote kans dat je baby een veel voorkomend babykwaaltje heeft: obstipatie. Het resultaat is een ontroostbare baby en als kersverse ouder wil je natuurlijk niets liever dan je baby zo snel mogelijk helpen. Maar hoe? Wij leggen je uit hoe je obstipatie herkent en wat je eraan kunt doen. Zo zorg je ervoor dat je snel weer een gezonde en blije ‘superpoeper’ hebt!

Baby’s en obstipatie

Bij obstipatie, ook wel verstopping genoemd, hoopt harde en droge ontlasting zich op in de darmen. Dit geeft een hoop ongemak bij je baby. Obstipatie komt veel voor bij baby’s. Als de verstopping niet tijdig herkend en behandeld wordt zorgt de ophoping voor het uitrekken van de bewaarplaats van poep, de endeldarm. Daardoor kan de poepprikkel verdwijnen en ontstaat er een vicieuze cirkel van een nog grote ophoping van harde poep. Dat doet pijn en is lastig om uit te poepen. Een baby die hier last van heeft, is vaak huilerig, onrustig en kan minder willen drinken. Andere kenmerken zijn: een harde en opgezette buik, winden laten, harde keutels produceren of kreunen tijdens het poepen. Let op: heeft je baby wisselende poep van hard tot zacht, zoals diarree? Ook dat kan duiden op obstipatie. De dunnere poep stroomt langs de grote opgeslagen hoop harde poep. De oorzaak van obstipatie kan verschillen. Het kan te maken hebben met voeding en het veranderen van voeding.

Op zoek naar de oplossing bij obstipatie

Net als vele ouders ging Judith de Jong, verloskundige bij Femme Amsterdam, op zoek naar een manier om obstipatie bij haar baby te verhelpen: “Als verloskundige en kersverse moeder hoor ik om mij heen dat heel veel baby’tjes obstipatie hebben. Toen mijn eigen baby, Janneman, er ook last van had ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Ik heb eerst de gebruikelijke huis-, tuin- en keukenadviezen toegepast. Dat bleek niet te helpen. Gelukkig wees iemand mij op Hadassa Voet van de Methode ‘De SuperPoeper®’. Nadat ik haar adviezen had opgevolgd was Janneman binnen twee weken ook een superpoeper!”

De adviezen die echt werken bij obstipatie

Het belangrijkste bij het verhelpen van obstipatie is de boel weer aan de gang krijgen. Maar hoe doe je dat? Poepexpert Hadassa van de SuperPoeper vertelt: “Ga alsjeblieft niet met een thermometer proberen de poep eruit te krijgen of een stukje zeep in de anus stoppen. Dit kan gevoelige huid rondom en in de anus beschadigen. Om obstipatie bij baby’s te verhelpen moeten de darmen weer in beweging komen. Veel ouders zijn bang voor luie darmen door laxeren, dat is gelukkig een fabel. Darmen stoppen juist met bewegen als ze vol poep zitten. Het beste laxeermiddel is macrogol, dat werkt alleen op de poep en is niet prikkelend op de darmen. Goed gebruik [twijfel je hier over? Neem dan contact op met Hadassa] zorgt ervoor dat poep in beweging komt en de dikke darm het weer goed gaat doen. Als je denkt dat voeding de oorzaak is, ga dan eerst op zoek naar welke voeding beter werkt voor je baby’s buik en poep. Let wel: verander je van fles/borstvoeding, dan hebben de darmen even tijd nodig om te wennen aan de nieuwe voeding. Denk je dat er een andere oorzaak is of maak je je zorgen dat er iets medisch speelt? Breng dan een bezoek aan je huisarts of het consultatiebureau. Zij kunnen je verder helpen.”

Het effect van je eigen reactie op poep

De poep van onze allerkleinsten ruikt zeker niet naar bloemetjes, maar laat dat niet merken aan je baby. Die kan niet weten dat jouw afkeer of walging op de poepluier slaat, maar gaat denken dat je dat voor hem of haar bedoelt. Hadassa: “Dus verberg je walging of vieze gezicht, want dit kan poepangst, ook op latere leeftijd, veroorzaken. Verruil je blik voor een glimlach en prijs je baby dat het een superpoep heeft gedaan. Zing een liedje, lekker kletsen en wat kroelen bij het verschonen; jij blij, je baby blij! Als je echt niet tegen de poepgeur kan, houd dan een geurspray bij de hand.”

SuperPoeper helpt bij het verhelpen van obstipatie

Heeft jouw baby last van obstipatie? Verhelp dit dan zo snel mogelijk en neem eens een kijkje op de website van Hadassa, de bedenker van de methode Superpoeper. Met de juiste tips, tricks en tools helpt ze jou de poepproblemen van jouw baby te verhelpen. Ze helpt je met praktische weetjes hoe je het (poep)gedrag van je kind kunt omkeren en ze helpt je met een laxeerplan op maat. Met als resultaat dat jij net als Judith binnen twee weken weer een blije ‘superpoeper’ hebt. Zo voorkom je dat je baby op dreumes-, peuter- of kleuterleeftijd een poepprobleem gaat ontwikkelen. Hadassa: “Dan zit je pas echt in de ‘shit’!”