Hoe kies je een verloskundigenpraktijk?

Als het om je zwangerschap en bevalling gaat heb je wensen, vragen, verwachtingen en misschien wel angsten. Enige hulp is dus gewenst. Gelukkig hebben ze hier een oplossing voor bedacht: de verloskundigenpraktijk. Maar hoe kies je een verloskundigenpraktijk die bij jou past? We geven je graag een paar tips die je verder helpen.

Vraag naar ervaringen

Net als bij een tandarts mag je een verloskundigenpraktijk zelf uitkiezen. Een verwijsbrief van de huisarts is dus niet nodig. Om je zoektocht te beginnen kun je naar ervaringen vragen van familie of vriendinnen. Wat vonden zij belangrijk tijdens hun zwangerschap en bevalling? Wat zochten zij in een verloskundige en wat vonden ze van hun verloskundigenpraktijk? Heb je een goede band met je huisarts? Vraag dan daar eens om raad, misschien kan hij of zij je een goede praktijk aanraden.

Vergelijk meerdere verloskundigenpraktijken

Mocht je het nog geheim willen houden dat je zwanger bent, dan is er Google. Zoek een aantal verloskundigenpraktijken op uit de buurt en vergelijk de ’over ons pagina’ en werkwijze. Ga op je gevoel af, welke praktijk voelt prettig aan? Via Google kom je ook terecht op fora waar reviews te lezen zijn van andere vrouwen. Bedenk wel: iedere vrouw is anders en heeft andere wensen en verwachtingen van een verloskundigenpraktijk.

Bepaal welke zorg jij nodig hebt

Na de eerste zoektocht ben je waarschijnlijk beland bij twee of drie praktijken waar je uit kunt kiezen. Nu is het belangrijk dat je goed gaat kijken naar de zorg die ze aanbieden. Wat zijn jouw wensen en kunnen ze daaraan voldoen? Wil je alleen de basiszorg of heb je behoefte aan extra zorg met bijvoorbeeld meer controles wat betreft de groei van je kindje? Wil je in de praktijk zelf echo’s kunnen laten maken en bloedprikken of vind je het geen probleem dat dit plaatsvindt op locaties buiten de praktijk? Vind je het fijn om vanuit je verloskundigenpraktijk goede voorlichtingen te krijgen tijdens je zwangerschap? Bijvoorbeeld ter voorbereiding op de periode die komt met je kindje. En vind je het belangrijk dat je verloskundigenpraktijk om de hoek zit of vind je het niet erg om iets verder te rijden als die praktijk beter bij je past?

Maak een kennismakingsafspraak

Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek bij de verloskundigenpraktijk die je het meest aanspreekt. Blijkt achteraf dat de verloskundigenpraktijk toch niet zo bij jou past? Dan kun je altijd vrijblijvend overstappen. Het gaat om jouw buik en baby! Jij bent degene die bepaalt. Vertrouwen hebben in je verloskundige is het allerbelangrijkste tijdens je zwangerschap en bevalling.

Bepaal het aantal contactmomenten

Wees je er bewust van dat je bij bijna iedere verloskundigenpraktijk in contact komt met meerdere verloskundigen. Vraag naar de werkwijze van de praktijk, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij Femme Amsterdam heeft iedere verloskundige eigen spreekuurdagen, zodat je zelf kunt bepalen bij wie je een afspraak maakt. Omdat je bij Femme tussen de 14 en 15 contactmomenten hebt (en soms nog meer), krijg je de kans om alle verloskundigen meerdere keren te zien. Het is prettig om een bekend gezicht te zien wanneer je een keer een spoedvraag hebt en je de dienstdoende verloskundige ontmoet.

Judith de Jong, verloskundige en echoscopiste bij Femme Amsterdam

“Wij proberen jouw 9 maanden zo mooi mogelijk te maken door de beste zorg te geven.”

Past Femme Amsterdam bij jou?

Judith de Jong, verloskundige en echoscopiste bij Femme Amsterdam: “Als je rond de 7 weken zwanger bent kom je voor het eerst in onze praktijk. In ongeveer een uur krijg je een vroege echo, zodat we kunnen zien of alles goed met je kindje gaat, en daarna een kennismakingsgesprek. Hier leggen wij je alles uit – over onze praktijk, werkwijze en prenatale testen – en krijg je een informatieboekje en checklist mee. Wat wij belangrijk vinden is dat je met vragen of zorgen altijd bij ons terecht kan. Wij proberen jouw 9 maanden zo mooi mogelijk te maken. Door bijvoorbeeld meer tijd voor je te nemen en altijd bereikbaar te zijn voor al je vragen of een extra echo te maken. Bij Femme bieden we altijd méér dan de basiszorg. We hebben inpandig een eigen echopraktijk met twee prachtige echo apparaten. Bovendien kun je bij ons kiezen uit twee pakketten met extra zorg: Basis+ of Premium. We werken samen in een multidisciplinair team met zorgspecialisten, zoals een voedingsdeskundige, diëtiste, acupuncturist, massage therapeut, coaches, fysiotherapeut en een osteopaat. Veel van hen werken bij ons op de praktijk. Zo kunnen we je snel en makkelijk verwijzen naar de juiste specialist voor een zo prettig mogelijk verloop van de zwangerschap. Daarnaast verzorgen wij bij Femme diverse informatie avonden. Zo kun je de voedingsvoorlichtingsavond bezoeken of een workshop over EHBO bij baby’s en peuters volgen. Onze verloskundigen bereiden je goed voor tijdens de bevallingsvoorlichtingsavond, de lactatiedeskundige geeft je voorlichting over borstvoeding en twee jeugdartsen over de babyperiode. Dit allemaal onder één dak: onze gezellige verloskundigenpraktijk Femme-Amsterdam.”

Nieuwsgierig of Femme Amsterdam de verloskundigenpraktijk is die je zoekt? Neem gerust contact met ons op of maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek.