Ik wil zwanger worden!

Hulp bij een kinderwens

De beslissing is genomen: je wilt zwanger worden! Maar dan… “Wanneer moet ik beginnen met foliumzuur? Wat kan mijn man het beste doen voor een gezonde zaad productie? Wat als het na een jaar nog niet is gelukt? Er zit een ziekte in de familie die genetisch bepaald is, wat nu?” Wanneer je zwanger wilt worden komen er vaak veel vragen naar boven. Daarom geven we bij Femme Amsterdam een kinderwensconsult waar we je van alle antwoorden kunnen voorzien.

Waarom een kinderwensconsult?

Judith de Jong is naast verloskundige en echoscopiste bij Femme Amsterdam, ook degene die vrouwen (en hun partners) ontvangt tijdens het kinderwensconsult. Judith: “Vrouwen komen met veel verschillende vragen naar ons kinderwensconsult. Ze maken zich bijvoorbeeld zorgen over een erfelijke ziekte die ze kunnen overdragen, of de gewenste zwangerschap laat op zich wachten. Maar ook voor vrouwen die net hebben besloten bijna een kindje te willen is het kinderwensconsult heel erg geschikt. Een kinderwensconsult helpt je gezond en zelfverzekerd een zwangerschap in te gaan. Je krijgt bijvoorbeeld voeding tips en we kijken naar je menstruatie/cyclus. Zijn er mogelijke risico´s van te voren bekend? Dan is het altijd verstand een kinderwensconsult te boeken voordat je probeert zwanger te worden. Zodoende kunnen we eventueel kijken met een specialist hoe we bepaalde risico’s kunnen vermijden of voorkomen.”

Hoe verloopt een kinderwensconsult?

Tijdens het kinderwensconsult wordt gesproken over jullie gezondheid, medicijnen gebruik, levensstijl en mogelijke bijzonderheden in jullie families. Zoals aangeboren afwijkingen. Judith: “Aan de hand van de vragen die ik stel bepaal ik waar jij en je partner op dat moment staan. Zijn jullie net begonnen, willen jullie nog beginnen of zijn jullie lang bezig? Ik geef vervolgens adviezen die passen bij jullie en jullie levensstijl. Je krijgt uitleg over wat je kunt verwachten, hoe je menstruele cyclus werkt en hoe je eventueel je eisprong kunt tracken. Na alle vragen meten we ook je bloeddruk en als je wilt kunnen we een echo maken van je baarmoeder en eierstokken. Met deze echo kunnen we eitjes zien zitten, maar ook vaststellen of een onregelmatige cyclus misschien het gevolg is van PCOS (polycysteus ovarium syndroom) en of er sprake is van Uterus Bicornis (een aangeboren afwijking waarbij de baarmoeder een andere vorm heeft dan je gewoonlijk zou verwachten).”

Voeding en levensstijl als je zwanger wilt worden

Ook de periode voor de zwangerschap heeft invloed op de baby. Het is niet alleen voor de vrouw, maar ook zeker voor de man belangrijk dat al vóór de zwangerschap gezond geleefd wordt. Judith: “Door gezond te eten, te bewegen en de juiste hoeveelheid vitamines te slikken ga je al zo gezond mogelijk de zwangerschap in. En ja, ook sporten! Voldoende beweging zorgt voor een goede doorbloeding. Als je meer wilt weten over je vitamine balans of wat je het beste kunt eten, dan stuur ik je door naar onze voedingsdeskundige. Zij kan je alles vertellen over gezond eten en ze kan je bloed checken op de juiste hoeveelheid vitamines, waaronder foliumzuur. Ook checkt ze de hormonen in je bloed die allemaal iets kunnen vertellen over je gezondheid en hoe je deze eventueel kunt verbeteren.”

Prenatale testen

Tijdens het kinderwensconsult worden ook diverse testen besproken. Zoals de Horizon 4 screeningstest. Judith: “Met deze test kunnen we dragerschap van genetisch bepaalde ziektes te achterhalen. Bijvoorbeeld een taaislijm- of stofwisselingsziekte. Door dit voor een zwangerschap al te weten kun je hier voor de zwangerschap op inspelen met veel betere gezondheid uitkomsten voor het toekomstige kind, na een zwangerschap als gevolg.”

Het beste moment voor een kinderwensconsult

Een kinderwensconsult kun je niet vroeg genoeg plannen. Judith: “Laatst kwam er een stel op het kinderwensconsult omdat een tweede zwangerschap wat lang op zich liet wachten, terwijl ze de eerste keer snel zwanger waren. Ze vertelden dat hun eerste kindje met een keizersnede ter wereld was gekomen. Tijdens het maken van een echo kwamen we erachter dat er rond het litteken verklevingen waren ontstaan. Dit kan ervoor zorgen dat je minder snel zwanger wordt. Ik heb ze gelijk doorgestuurd naar de gynaecoloog, zodat ze de juiste vervolgstappen kunnen nemen. Naast het opsporen van mogelijke belemmeringen van een zwangerschap help ik voornamelijk vrouwen en hun partners hun droom waar te maken door ze handvatten en persoonlijk advies te geven. Na afloop van het kinderwensconsult wil ik dat ze vol zelfvertrouwen en goed geïnformeerd naar huis gaan. Ook houd ik daarna laagdrempelig contact als verder onderzoek nodig is.”

Wil jij zwanger worden? Plan dan een kinderwensconsult bij Femme Amsterdam of kijk voor meer informatie op de onze kinderensconsultpagina. We nemen de tijd om al jullie vragen te beantwoorden. Wil je je goed voorbereiden op het gesprek? Vul dan alvast de vragenlijst in op www.zwangerwijzer.nl en neem deze mee naar de afspraak.