Hoeveel echo’s krijg ik tijdens mijn zwangerschap?

Ben je zwanger? Dan wil je graag zeker weten of het goed gaat met je kindje. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig prachtige echo apparaten voor. Door middel van zwangerschapsecho’s kunnen we de ontwikkeling van je kindje goed in de gaten houden. Ook kan er alvast gekeken worden naar het geslacht: wordt het een jongetje of een meisje? Het aantal echo’s dat je krijgt tijdens je zwangerschap verschilt per verloskundigenpraktijk. Hieronder leggen we je uit welke echo’s standaard zijn en welke je nog meer kunt laten maken.

Hoe wordt een zwangerschapsecho gemaakt?

Bij een zwangerschapsecho wordt door middel van (hoge frequentie) geluidsgolven een beeld weergegeven van je baby. Hierbij wordt gekeken naar de baarmoeder en de hoeveelheid vruchtwater. Er zijn twee manieren om een zwangerschapsecho te maken: via de vagina (inwendig) of via de buikwand (uitwendig). Voor 10 weken krijg je in principe een inwendige echo, tenzij je dit echt niet wenst, jij bent de baas. Na ongeveer 10 weken wordt de echo meestal via de buikwand gemaakt. De baby is dan groot genoeg, maar ligt de baarmoeder achter het schaambot dan zullen we je aanraden om een inwendige echo te laten maken voor een mooi beeld. De geluidsgolven kunnen namelijk niet door het bot heen. Via een inwendige echo krijg je dan mooiere plaatjes en meer betrouwbare metingen. Het is goed om te weten dat beide echo’s niet schadelijk zijn voor zowel jou als de baby.

Standaard echo’s vanuit de basisverzekering

Vanuit de basisverzekering krijg je standaard twee echo’s aangeboden. Dat zijn de termijnecho (rond de 10 à 12 weken) en de 20 weken echo (het structureel echoscopisch onderzoek), die vanaf 19+0 weken zwangerschap gedaan wordt. Bij de termijnecho wordt je kindje gemeten van kruin tot stuit en bepaalt de echoscopiste op basis van deze lengtemeting de uitgerekende datum. Daarnaast wordt er gekeken of het hartje goed klopt (de hartfrequentie is hoog in dit termijn en ligt rond de 160 tot 180 slagen per minuut) en of je in verwachting bent van een meerling. De 20 weken echo is een heel uitgebreide, medische echo die wat langer duurt. Ongeveer 30 tot 45 minuten. Tijdens deze medische echo wordt gekeken of er afwijkingen zichtbaar zijn en of de groei en ontwikkeling normaal verlopen. Je kindje wordt van top tot teen bekeken in dwarsdoorsnedes. De echoscopiste kijkt goed naar onder andere de hersenen, de bovenlip en kaak, het hart, de buikwand, wervelkolom en de stand van de voetjes. Daarnaast wordt er gekeken naar het verloop van de navelstrengvaten en de ligging van de placenta. De echoscopiste kijkt ook naar de genitaliën en checkt of ze er normaal uitzien. Als je het geslacht niet wil weten vraagt ze je op dat moment om even weg te kijken. Als alles tijdens de 20 weken echo er normaal uit ziet kan de echoscopiste nog steeds geen gezond kindje garanderen, maar er zijn wel een heleboel aangeboren afwijkingen uitgesloten. Mocht de echoscopiste toch iets afwijkends zien op de echo, dan wordt je op korte termijn doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Mag ik ook meer echo’s laten maken?

Naast de termijnecho en de 20 weken echo worden er vaak meer zwangerschapsecho’s aangeboden. Zoals een vroege echo, diverse groeiecho’s en de 3D-4D pretecho. Je kunt zelf kiezen of je deze echo’s wilt of niet. Echter, soms moeten er om medische redenen toch meer echo’s gemaakt worden. Judith de Jong, verloskundige en echoscopiste bij Femme Amsterdam: “Bij Femme Amsterdam krijg je naast de standaard echo’s ook meerdere groeiecho’s in je pakket. En als wij het idee hebben dat het kindje iets achter loopt in groei, maken we nog vaker een echo. Ook zullen we je dan extra goed in de gaten houden en je vragen of je de kindsbewegingen goed in de gaten wil houden en zelf wat extra rust te nemen. Hebben we meer zorgen en denken we dat je kindje echt niet goed groeit, dan zullen we je doorsturen naar het ziekenhuis. Hier kunnen ze aanvullend onderzoek doen door een doppler-metingen. Dit geeft je meer informatie over de functie van de placenta en of je kindje voldoende voeding en energie krijgt.”

Judith de Jong, verloskundige en echoscopiste bij Femme Amsterdam

“Bij ons krijgt iedere zwangere vrouw minimaal 8 echo’s.”


Standaard meer echo’s bij Femme

Sommige verloskundigenpraktijken bieden meer echo’s aan. Bij Femme Amsterdam zitten er standaard meerdere echo’s in het pakket. Judith vertelt: “Bij ons krijgt iedere zwangere minimaal 8 of 9 echo’s. Eén van die echo’s is de 13-14 weken echo. Het kindje is ongeveer 9 centimeter en past dan nog in zijn geheel in beeld. We nemen dan ook alle tijd om je kindje mooi in beeld te krijgen en we kunnen je ook al vertellen of je een zoon of dochter verwacht, als je dit tenminste wil weten. Bij Femme Amsterdam vinden we de 14 weken pretecho heel leuk om te doen. Gelukkig zijn inmiddels meer mensen het met ons eens. Er liggen namelijk plannen op tafel om deze echo ook voor de rest van Nederland standaard aan te bieden vanuit de basisverzekering.”

Superscherpe echo’s laten maken in eigen echopraktijk

In de echopraktijk van Femme Amsterdam kun je naast de 14 weken pretecho ook allerlei andere echo’s laten maken. Judith: “Wij hebben de mooiste echoapparaten die er zijn: de Voluson E10 en S10 Expert. Deze apparaten wordt vooral in academische ziekenhuizen gebruikt. Wij gebruiken hem vanwege de vele functies waarmee we prachtige beelden kunnen maken. Zowel in 2D als 3D en 4D + HD life functies, wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van onze echo’s heel hoog is. Voor de echoscopisten is dit ook heel fijn werken, omdat zij de baby op deze manier super nauwkeurig kunnen screenen. Het komt wel eens voor dat onze echokamer helemaal vol zit met nieuwsgierige familieleden. Gelukkig zijn onze echokamers groot genoeg en kan iedereen makkelijk meekijken op het grote diascherm. Foto’s en filmpjes worden ook in kleur naar je toegestuurd en de mooiste foto printen we voor je in kleur uit. Zo kun je ook thuis in alle rust naar je kindje kijken en de beelden doorsturen naar familie of vrienden als je dat leuk vindt.”

Het exacte aantal echo’s dat je krijgt tijdens je zwangerschap is afhankelijk van: eventuele medische redenen, jouw wensen en wat je verloskundige aanbiedt. Wil je weten in welke week van je zwangerschap je welke echo kan krijgen? Bekijk dan onze echotijdlijn. Daar vind je ook meer informatie over alle echo’s en kun je per week zien hoe groot je kindje ongeveer is.