13 weken echo

Vanaf 01 september wordt de 13 weken echo geïntroduceerd. Deze echo is onderdeel van een wetenschappelijke studie; de IMITAS studie.

Je kunt middels echoscopie laten onderzoeken of je kindje een lichamelijke afwijking heeft. Een lichamelijke afwijking betekent dat een deel van het lichaam van het kind er anders uitziet dan normaal. Voorbeelden van lichamelijke afwijkingen zijn een open rug, open schedel, waterhoofd, hartafwijkingen, gat in het middenrif, gat in de buikwand, afwijking van de nieren of afwijking van de botten. De 13 wekenecho lijkt veel op de 20 wekenecho en kan tussen de 12+3 en 14+3 uitgevoerd worden.

Je kiest zelf of je de 13 wekenecho wilt. Denk goed na over de volgende vragen:

  • Hoeveel wil je tijdens de zwangerschap al te weten komen over je kindje?
  • Als je te horen krijgt dat je kindje een lichamelijke afwijking heeft, wat wil je dan doen?

Wil je meer informatie over de 13 weken echo? Bespreek je vragen met je verloskundigen of lees het artikel op Cycle Care.

Kosten

Je betaalt niets voor het uitgebreide gesprek met je verloskundige / gynaecoloog en de 13 wekenecho. De kosten van eventueel vervolgonderzoek gaan soms wel af van je eigen risico.

Cycle Care over de 13 weken echo

Tot nu toe was de 20-wekenecho het moment voor ouders om te kijken of er ernstige lichamelijke afwijkingen zijn te zien bij de baby. Met twintig weken ben je al flink op weg in je zwangerschap en is vaak al een buik te zien. Een spannende echo dus die gelukkig in de meeste gevallen een opluchting is voor de ouders want in 95% procent van de gevallen zijn er geen afwijkingen bij het kindje te zien.

Echter, veel van de ernstige lichamelijke afwijkingen bij baby’s kan je in de meeste gevallen al veel eerder opsporen door middel van een echo. Zo kan je bijvoorbeeld al veel sneller grotere afwijkingen zien aan het hart, een open ruggetje of buikje maar ook afwijkingen aan de hersenen en ledematen.