COVID-19 update

Mei 2021 |

Vaccinaties

Op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten is het Standpunt vaccinatie COVID-19 rondom zwangerschap en kraambed aangepast. De wijzigingen hebben betrekking op het vaccineren van zwangere vrouwen. Het standpunt is ontwikkeld door de multidisciplinaire werkgroep COVID-19 & Zwangerschap van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).

Hoewel het algemene risico van de ziekte van COVID-19 bij zwangere vrouwen en hun pasgeboren baby’s laag is, kunnen sommige vrouwen tijdens de latere zwangerschap ernstig onwel worden en een ziekenhuisbehandeling nodig hebben.

Zwangere vrouwen met COVID-19 hebben een hoger risico op opname op de intensive care dan vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn. Vrouwen met COVID-19 hebben ook 2 tot 3 keer meer kans om hun baby vroeg te krijgen dan vrouwen zonder COVID-19.

Om veiligheidsredenen werd het advies om zwangere vrouwen te vaccineren voorheen alleen toegepast op kwetsbare zwangere vrouwen met onderliggende medische aandoeningen.

Onderliggende medische aandoeningen zijn zoal:

  • imuumproblemen
  • diabetes
  • hoge bloeddruk
  • hartziekte
  • astma

Hoger risico is er ook wanneer:

  • er sprake is van overgewicht
  • zwangere ouder is dan 35 jaar
  • je in je derde trimester van de zwangerschap (meer dan 28 weken) zit
  • je behoort tot een etnische minderheid
  • je loopt dan meer risico door COVID-19 dan vrouwen van dezelfde leeftijd die niet zwanger zijn

Inmiddels weten we dat in de Verenigde Staten nu 90.000 zwangere vrouwen zijn gevaccineerd met een van de mRNA-vaccins (Pfizer of Moderna) zonder noemenswaardige bijwerkingen. Vanaf nu wordt daarom aan alle zwangere vrouwen geadviseerd om zich te laten vaccineren, bij voorkeur met een mRNA-vaccin. In het Standpunt staat daarnaast vermeld dat de Gezondheidsraad geen bezwaren ziet voor vaccinatie bij vrouwen die borstvoeding geven, omdat aannemelijk is dat de vaccins niet in de borstvoeding terechtkomen. Klik hier als je het standpunt wilt lezen.

Helaas krijgen zwangere vrouwen vooralsnog geen voorrang in de vaccinatie. Hele werkgroepen maken zich hier hard voor maar op dit moment is het nog niet mogelijk om versneld je vaccinatie te krijgen. Zodra hier verandering in komt zullen we jullie hiervan op de hoogte stellen!

Je kunt om je heen horen dat sommige zwangere vrouwen een vaccinatie-oproep hebben gekregen. Deze oproepen zijn helaas nog niet vanwege de zwangerschap maar vanwege een andere risicofactor, zoals astma, die de zwangere ook heeft.

Omdat de oproep voor vaccinatie waarschijnlijk via de huisartsen geregeld gaat worden is belangrijk dat je huisarts op de hoogte is van je zwangerschap! Ons advies is dan ook om je huisarts even te mailen en op de hoogte te stellen van je zwangerschap en vermeld daarbij je (vermoedelijke) uitgerekende datum.

We hopen dat jullie allemaal in goede gezondheid blijven. Twijfel je over je gezondheid bel dan altijd, 24/7, je verloskundige van jouw team: Team Femme 0207231751 óf Team Amsterdam 0207231752.

Wil je je afspraak verzetten ivm quarantaine plicht of een andere reden bel dan naar 0207231757 en maak een terugbel afspraak via optie 3 en daarna optie 1.

We hopen heel erg dat jullie snel de mogelijkheid krijgen om jezelf te laten vaccineren. We respecteren natuurlijk ieders keus in deze beslissing om dit wel/niet te laten doen in de zwangersshap.

Verder zijn we blij dat er steeds meer versoepelingen komen en we hopen dat de dalende trend wordt voortgezet zodat we snel weer helemaal terug kunnen naar normaal.

Weet dat we er altijd voor jullie zijn,

Warme groet van ons hele Femme-team