Hoeveel echo's krijg ik tijdens mijn zwangerschap?

Hoeveel echo's krijg ik tijdens mijn zwangerschap?

Hoeveel echo's krijg ik tijdens mijn zwangerschap?

Ben je zwanger? Dan wil je graag zeker weten of het goed gaat met je kindje. Gelukkig hebben we daar tegenwoordig prachtige echo apparaten voor. Door middel van zwangerschapsecho’s kunnen we de ontwikkeling van je kindje goed in de gaten houden. Ook kan er alvast gekeken worden naar het geslacht: wordt het een jongetje of een meisje? Het aantal echo’s dat je krijgt tijdens je zwangerschap verschilt per verloskundigenpraktijk. Hieronder leggen we je uit welke echo’s standaard zijn en welke je nog meer kunt laten maken.

Hoeveel echo's krijg ik tijdens mijn zwangerschap?

 

Hoe wordt een zwangerschapsecho gemaakt?

Bij een zwangerschapsecho wordt door middel van (hoge frequentie) geluidsgolven een beeld weergegeven van je baby. Hierbij wordt gekeken naar de baarmoeder en de hoeveelheid vruchtwater. Er zijn twee manieren om een zwangerschapsecho te maken: via de vagina (inwendig) of via de buikwand (uitwendig). Als er een reden is om vroeg in de zwangerschap een echo te maken dan krijg je een inwendige echo. Na ongeveer 10 weken wordt de echo meestal via de buikwand gemaakt. De baby is dan groot genoeg, maar ligt de baarmoeder achter het schaambot dan zal er toch een inwendige echo gemaakt worden. De geluidsgolven kunnen namelijk niet door het bot heen. Het is goed om te weten dat beide echo’s niet schadelijk zijn voor zowel jou als de baby.

Standaard echo’s vanuit de basisverzekering

Vanuit de basisverzekering krijg je standaard twee echo’s aangeboden. Dat zijn de termijnecho (rond de 10 à 12 weken) en de 20 weken echo (het structureel echoscopisch onderzoek), die vanaf 19+0 weken zwangerschap gedaan wordt. Bij de termijnecho wordt je kindje gemeten van kruin tot stuit en bepaalt de echoscopiste op basis van deze lengtemeting de uitgerekende datum. Daarnaast wordt er gekeken of het hartje goed klopt (de hartfrequentie is hoog in dit termijn en ligt rond de 160 tot 180 slagen per minuut) en of je in verwachting bent van een meerling. De 20 weken echo is een heel uitgebreide, medische echo die wat langer duurt. Ongeveer 30 tot 45 minuten. Tijdens deze medische echo wordt gekeken of er afwijkingen zichtbaar zijn en of de groei en ontwikkeling normaal verlopen. Je kindje wordt van top tot teen bekeken in dwarsdoorsnedes. De echoscopiste kijkt goed naar onder andere de hersenen, de bovenlip en kaak, het hart, de buikwand, wervelkolom en de stand van de voetjes. Daarnaast wordt er gekeken naar het verloop van de navelstrengvaten en de ligging van de placenta. De echoscopiste kijkt ook naar de genitaliën en checkt of ze er normaal uitzien. Als je het geslacht niet wil weten vraagt ze je op dat moment om even weg te kijken. Als alles tijdens de 20 weken echo er normaal uit ziet kan de echoscopiste nog steeds geen gezond kindje garanderen, maar er zijn wel een heleboel aangeboren afwijkingen uitgesloten. Mocht de echoscopiste toch iets afwijkends zien op de echo, dan wordt je op korte termijn doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Mag ik ook meer echo’s laten maken?

Naast de termijnecho en de 20 weken echo worden er vaak meer zwangerschapsecho’s aangeboden. Zoals een vroege echo, diverse groeiecho’s en de 3D-4D pretecho. Je kunt zelf kiezen of je deze echo’s wilt of niet. Echter, soms moeten er om medische redenen toch meer echo’s gemaakt worden. Eveline Geerdink, verloskundige en echoscopiste bij Femme Amsterdam: “Bij Femme Amsterdam krijg je naast de standaard echo’s ook meerdere groeiecho’s in je pakket. Als wij het idee hebben dat het kindje iets achter loopt in groei, maken we vaker een echo. Ook zullen we je dan extra goed in de gaten houden en je vragen of je de kindsbewegingen goed in de gaten wil houden en zelf wat extra rust te nemen. Hebben we meer zorgen? Dan geven we je goede instructies en sturen we je door naar de juiste zorgspecialist voor verder onderzoek. Indien we toch denken dat je kindje echt niet goed groeit, dan zullen we je doorsturen naar het ziekenhuis. Hier kunnen ze aanvullend onderzoek doen door een doppler-meting. Dit geeft je meer informatie over de functie van de placenta en of je kindje voldoende voeding krijgt.”

Eveline Geerdink, verloskundige en echoscopiste bij Femme Amsterdam

“Bij ons krijgt iedere zwangere vrouw minimaal 8 echo's.”

Al 5 jaar standaard de 14 wekenecho bij Femme

Sommige verloskundigenpraktijken bieden meer echo’s aan. Bij Femme Amsterdam zitten er standaard meerdere echo’s in het pakket. Eveline vertelt: “Bij ons krijgt iedere zwangere minimaal 8 of 9 echo’s. Eén van die echo’s is de 13-14 weken echo. Deze voeren wij al 5 jaar standaard uit bij iedere zwangere vrouw. Bij 13-14 weken kunnen we al heel goed zien hoe een kindje zich ontwikkelt. Het is eigenlijk een soort vroege 20 weken echo. We scannen het kindje van top tot teen en kijken onder andere naar: de hersenen, het aangezicht, de vier kamers van het hartje met de uitstromen van de grote vaten, de nieren, aanwezigheid van maag- en blaasvulling, de buikwand, de navelstrengvaten en placentalokalisatie. Ook kijken we naar de stand van de handjes en voetjes en hoe de baby beweegt. Deze echo is niet alleen medisch van belang, omdat we eerder dan bij de 20 weken echo eventuele afwijkingen kunnen zien, ook is het voor de ouder een heel leuk moment. Het kindje is ongeveer 9 centimeter en past dan nog in zijn geheel in beeld. We nemen dan ook alle tijd om je kindje mooi in beeld te krijgen en we kunnen je ook al vertellen of je een zoon of dochter verwacht, als je dit tenminste wil weten. Bij Femme Amsterdam vinden we de 14 weken echo dus heel belangrijk. Gelukkig zijn inmiddels meer mensen het met ons eens. Er liggen namelijk plannen op tafel om deze echo ook voor de rest van Nederland standaard aan te bieden vanuit de basisverzekering.”

Superscherpe echo’s laten maken in eigen echopraktijk

In de echopraktijk van Femme Amsterdam kun je naast de 14 weken echo ook alle andere echo’s laten maken. Eveline: “Wij hebben het mooiste echoapparaat wat er is: de Voluson E10 en E6. Dit apparaat wordt vooral in academische ziekenhuizen gebruikt. Wij gebruiken hem vanwege de vele functies waarmee we prachtige beelden kunnen maken. Zowel in 2D als 3D en 4D + HD life functies, wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van onze echo’s heel hoog is. Voor de echoscopisten is dit ook heel fijn werken, omdat zij de baby op deze manier super nauwkeurig kunnen screenen. Het komt wel eens voor dat onze echokamer helemaal vol zit met nieuwsgierige familieleden. Gelukkig zijn onze echokamers groot genoeg en kan iedereen makkelijk meekijken op het grote diascherm. Foto’s en filmpjes worden ook in kleur naar je toegestuurd en de mooiste foto printen we voor je in kleur uit. Zo kun je ook thuis in alle rust naar je kindje kijken en de beelden doorsturen naar familie of vrienden als je dat leuk vindt.”

Het exacte aantal echo’s dat je krijgt tijdens je zwangerschap is afhankelijk van: eventuele medische redenen, jouw wensen en wat je verloskundige aanbiedt. Wil je weten in welke week van je zwangerschap je welke echo kan krijgen? Bekijk dan onze echotijdlijn. Daar vind je ook meer informatie over alle echo’s en kun je per week zien hoe groot je kindje ongeveer is.

Terug naar blogs en bevallingsverhalen

wachtkamer

BEREIKBAARHEID
020 7231757 Praktijk
020 7231751 Team Femme
020 7231752 Team Amsterdam
020 7231756 Intercollegiaal
020 7231758 Fax
info@femme-amsterdam.com

ADRES
Frans van Mierisstraat 50 A
1071 RV Amsterdam

CONTACT OPNEMEN?
Met spoed, ongerustheid of dringende vragen kun je ons altijd, 24/7 bellen naar jouw team verloskundigen.
Bel voor het maken van een (vervolg) afspraak tijdens onze openingsuren of vul het contactformulier in.

Maak hier je eerste afspraak