Welke anticonceptiemethoden zijn er?

Het is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt als je bevallen bent: anticonceptie. Al voor je eerste menstruatie heb je weer een eisprong en kun je dus opnieuw zwanger worden. Wanneer je precies weer vruchtbaar bent is voor iedereen anders. Wil je geen risico lopen om direct weer zwanger te worden, regel dan tijdig anticonceptie.

Er zijn diverse vormen van anticonceptie. Welke het beste bij je past hangt af van verschillende factoren. Onder andere borstvoeding en of je snel opnieuw zwanger worden.

Anticonceptie na je zwangerschap

Borstvoeding

Geef je borstvoeding? Dan ben je niet beschermd tegen een nieuwe zwangerschap. In dit geval kun je een spiraal laten plaatsen, condooms gebruiken of de minipil slikken. Als je geen borstvoeding geeft zijn er een aantal opties. Je kunt dan kiezen voor de anticonceptiepil, een spiraal, de Nuvaring, Implanon, condooms of temperaturen.

Spiraal

Het spiraaltje is een betrouwbare vorm van anticonceptie. Er zijn twee soorten spiraaltjes die je kunt laten zetten: het hormoonspiraal en een hormoonvrije spiraal, het koperspiraal. Een spiraaltje is bovendien uitermate geschikt als anticonceptiemiddel voor vrouwen die borstvoeding geven. Bij Femme Amsterdam kun je terecht voor het laten plaatsen van een spiraaltje. We kunnen ook echoscopisch bekijken of je spiraal goed op zijn plek zit.

Minipil

De minipil, beter bekent als Cerazette, bevat minder hormonen dan de reguliere anticonceptiepil. Daarnaast heeft het geen invloed op de kwaliteit en de hoeveelheid moedermelk. Daarom wordt deze pil ook wel ‘borstvoedingspil’ genoemd. Ook na de borstvoeding kun je deze pil gebruiken. Je slikt deze pil dagelijks op een vast tijdstip 28 dagen achter elkaar. Als de pilstrip op is, begin je meteen aan een nieuwe strip. Er is geen stopweek. Hierdoor kun je de menstruatie niet verschuiven of overslaan. Door de minipil kan je menstruatie veranderen of zelfs helemaal weg blijven.

Barrièremethoden

Barrièremethoden zijn tijdelijke anticonceptiemiddelen en plaats je zelf voordat je geslachtsgemeenschap hebt. De meeste bekende vorm is de condoom. Daarnaast zijn het vrouwencondoom en het pessarium veelgebruikte middelen. Hoe veilig deze middelen zijn is sterk afhankelijk of je het op de juiste manier gebruikt. Zelfs bij correct gebruik is de betrouwbaarheid altijd lager dan andere anticonceptiemiddelen.

Implanon NXT

Implanon NXT is a small, thin rod that a physician implants in your upper arm. Once inserted, you are protected against pregnancy for 3 years. The implant releases a consistent dose of hormones and does not have a stop week. You therefore are unable to influence your menstruation.

Natural cycles

With Natural Cycles you take your temperature each morning with a thermometer. You then enter your temperature into the Natural Cycles app. You are directly informed whether you are fertile that day and which phase of your cycle you are currently in. This allows you to determine whether you require protection to prevent pregnancy.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil (de combinatiepil) is de meest gebruikte vorm van anticonceptie in Nederland. De pil is in veel verschillende soorten en merken beschikbaar en heeft een hoge betrouwbaarheid. De pil bevat de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen voorkomen dat er een eicel vrijkomt. Daarnaast maken ze het slijm in de baarmoederhals dikker, waardoor zaadcellen er minder goed doorheen kunnen. Hierdoor kan een bevrucht eitje zich niet nestelen in de baarmoederwand. Geef je borstvoeding? Dan is de anticonceptiepil niet geschikt, omdat oestrogeen de melkproductie kan verminderen.

Nuvaring

De NuvaRing is een zachte, flexibele ring die je zelf inbrengt. Je voelt de ring niet en het kan er niet zomaar uitvallen. Je kunt er gewoon mee sporten en zwemmen. De NuvaRing is een maandelijkse anticonceptiemethode en bevat de hormonen etonogestrel en ethinylestradiol. Met deze ring kun je je menstruatie uitstellen of verschuiven.