Welke informatie en tips heb je voor mij voor de bevalling?


Zo goed mogelijk voorbereid je bevalling in

Na maanden van groeien en afwachten komt de bevalling steeds dichterbij. Wij zullen je tijdens je zwangerschap zo goed mogelijk voorbereiden. We geven advies en informatie, houden voorlichtingsavonden en helpen je eventueel met een bevalplan. Heb je vragen of zie je op tegen de bevalling? Je kunt alles met ons bespreken.

Tips om te bevallen

  • Stel een bevalplan / geboorteplan op met daarin je wensen tijdens de bevalling
    – Waar wil je bevallen?
    – Wat is belangrijk voor jou tijdens de bevalling?
    – Wat vinden jullie belangrijk voor je kindje na de bevalling?
    – Zijn er nog andere speciale wensen?
  • Ga naar de voorlichtingsavond bij Femme Amsterdam over bevallingen
    – Hier krijg je een realistisch beeld van een bevalling
    – Je weet wat de mogelijkheden zijn rondom de bevalling
    – Je weet wat je van ons kan verwachten
  • Stel al je vragen en bespreek je wensen met je verloskundige
  • Volg eventueel een zwangerschapscursus
  • Oefen alvast de ademhalingstechnieken, ademhalen en ontspannen zijn essentieel tijdens je bevalling. Yoga is ook een goede voorbereiding.
  • Zorg voor voldoende rust zodat je je zowel fysiek als psychisch kan voorbereiden op de komst van jullie kindje, door bijvoorbeeld op tijd met zwangerschapsverlof te gaan.
  • Download de checklist: wat heb je nodig tijdens de bevalling

Verloop bevalling

Iedere bevalling is anders en elke bevalling wordt anders ervaren door vrouw en partner. Van te voren is niet te voorspellen wanneer of hoe je gaat bevallen. Ter voorbereiding is het goed om informatie te lezen zodat je weet wat je kan verwachten. Hieronder worden de verschillende fasen van geboorte beschreven.

De weeën

Tijdens de laatste maanden van je zwangerschap kun je een ‘harde buik’ ervaren. Ook wel een braxton hick genoemd. Je baarmoeder is een spier en wordt aan het einde van de zwangerschap actiever. Bij een harde buik trekt je baarmoeder even samen, je buik voelt hard aan en vaak voelt dit oncomfortabel. Rust of een warme douche zorgt er vaak weer voor dat je baarmoeder ontspant. Wanneer je veel harde buiken ervaart hoeft dit niet betekenen dat je snel gaat bevallen. Sommige vrouwen ervaren veel harde buiken en de anders juist niet. Je hebt 90% kans dat je bevalling start met weeën. In het begin zul je twijfelen, is dit nou wel of geen wee? Uiteindelijk zul je merken dat je je ademhaling zult moeten aanpassen om de weeën op te vangen. Vaak wordt deze ervaren als een soort golfervaring door je onderbuik of rug. Je bevalling is begonnen, door de aanmaak van het hormoon oxytocine zullen je weeën steeds intenser worden. De weeën zorgen ervoor dat je baarmoeder korter wordt en open gaat staan, dit is ontsluiting.

Ontsluiting

De weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond soepeler en dunner wordt, waardoor hij tijdens dit proces open kan gaan. Je kunt de baarmoedermond zien als een coltrui, waar de baby met het hoofd doorheen moet. De eerste centimeters van de ontsluiting duren bij een eerste kindje vaak het langst. Wanneer de weeën elkaar vaker opvolgen, uiteindelijk om de 2 á 3 minuten, zal de bevalling sneller gaan. Bij 10 centimeter heb je volledige ontsluiting. De coltrui rondom het hoofd van je baby is dan helemaal verdwenen, waardoor het hoofdje ook dieper in je bekken kan zakken. Hierdoor zul je persdrang ervaren. De weeën zullen dan veranderen in persweeën.

Vliezen breken

Je vliezen en het vruchtwater beschermen de baby. Je hebt 10% kans dat je bevalling start met gebroken vliezen. Opeens is je broek nat, vaak is dit even schrikken. Het is belangrijk dat je wat vruchtwater probeert op te vangen in een glas zodat je de kleur kan beoordelen. Dit hoort namelijk helder te zijn. Bij 90% van de bevallingen breken de vliezen nadat de weeën al even bezig zijn. Ze helpen de baarmoedermond te openen door als een soort opgeblazen ballon hier druk op te geven. Breken je vliezen niet spontaan? Dan kunnen wij ze indien nodig, in overleg met jullie, breken. Hierbij komt veel oxytocine vrij wat er vaak voor zorgt dat je weeën nog intenser worden en er ook voor zorgen dat je ontsluiting verder vordert. Vliezen breken doet geen pijn. Je voelt alleen warm vocht lopen. Als je binnen 24 uur, na het breken van je vliezen, geen weeën krijgt, dragen wij je over aan de gynaecoloog. Hij of zij zal met jou bespreken wat de volgende opties zijn. Vaak is het gewoon nog even afwachten voordat de weeën spontaan opgang komen. Bij de meeste vrouwen is dit binnen 48 uur het geval. Gebeurt dit niet, dan wordt je ingeleid. Dit doen we omdat de kans op infectie toeneemt aangezien je kindje niet meer van de buitenwereld wordt afgesloten door de vliezen.

Persweeën en geboorte

Als je volledige ontsluiting hebt gaan de weeën over in persweeën. Het hoofdje van je baby zakt verder naar beneden in je bekken door de opening van je baarmoedermond. Op het hoogtepunt van de wee voel je de drang om te persen. Deze beginnende persdrang kun je niet tegenhouden. De persweeën komen meestal om de 2 tot 4 minuten. Dit is de laatste fase van de bevalling. Je baby wilt naar buiten. Je mag actief mee persen en je baby zal steeds verder in je bekken zakken. Als het hoofdje door je vagina naar buiten komt, zal de verloskundige je vragen te zuchten zodat je huid de tijd heeft om te stretchen. Dat kan pijnlijk en een brandend gevoel geven. Een warme washand tegen je bekkenbodem helpt. Het hoofdje van je kindje is het grootste deel van het lichaam, na de geboorte van het hoofdje zal het lijfje snel volgen. Als het hoofdje geboren is begeleiden we je baby verder naar buiten. Het lijfje volgt snel. De baby wordt op jouw (het liefst blote) buik gelegd en blijft daar minimaal een uur liggen, mits er geen complicaties zijn.

De placenta

Na de geboorte van je kindje zijn de weeën gestopt. Vaak na ongeveer 15-20 minuten trekt je baarmoeder weer samen, zodat de placenta los komt te liggen en geboren kan worden. Wij zullen je wat tegendruk geven op je buik en nog vragen een keer me te persen. De placenta en navelstreng worden geboren. We willen dit het liefst zo snel mogelijk om veel bloedverlies te voorkomen. Verlies je wel veel bloed of is je placenta niet spontaan geboren dan zullen we de hulp van een gynaecoloog in schakelen. Operatief kan je placenta dan worden verwijderd. Na de geboorte van de placenta zullen we ook je perineum inspecteren, wanneer nodig zullen we een scheurtje onder lokale verdoving hechten.

Doorknippen navelstreng/ Het gouden uur

Jullie kindje is geboren, wat bijzonder! Het eerste uur (mits er geen complicaties zijn) mag je kindje bloot bij jou op de buik liggen. Huid op huid contact is goed voor de binding tussen kind en ouders. Het eerste uur zal jullie kindje heel wakker zijn en vaak uit zichzelf op zoek gaan naar de borst. Eventueel helpen wij met aanleggen. Naast de geboorte van de placenta zullen we ook de navelstreng doorknippen. In principe wachten we tot de navelstreng is uitgeklopt en mag en van de ouders de navelstreng doorknippen. Indien je stamceldonatie wilt van het navelstrengbloed dan zullen eerder moeten afklemmen. Meer info vind hier. Na een uur zullen het lichamelijk onderzoek uitvoeren bij je kind zo dicht mogelijk bij jou in de buurt, zodat je niks hoeft te missen van de eerste momenten.