Waar kan ik bevallen?

Als de zwangerschap goed verloopt mag je zelf kiezen waar je wilt bevallen. Thuis, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis. Alle opties zijn veilig om te bevallen. Het belangrijkste is dat je je tijdens de bevalling op je gemak voelt en kunt ontspannen.

Waar wil jij bevallen?

Thuis bevallen

Sommige vrouwen voelen zich thuis het meest ontspannen. Ongeveer 20% van de vrouwen bevalt thuis. Kies je voor een thuisbevalling dan zijn er een aantal belangrijke voorwaarden. Zoals stromend water op dezelfde verdieping, je bed moet minimaal 70-80 cm hoog zijn en je moet via een raam uit het huis getakeld kunnen worden als je na de bevalling teveel bloed verliest. Ook is het fijn als het kraampakket binnen handbereik ligt. Tijdens een thuisbevalling wordt je begeleid door je verloskundige en de kraamzorg helpt haar. Als er risicofactoren optreden moet je alsnog vervoerd kunnen worden naar het ziekenhuis.

Ziekenhuisbevalling

Bij medische redenen wordt altijd gekozen voor een ziekenhuisbevalling, oftewel een klinische bevalling. Zonder medische indicatie mag je ook in het ziekenhuis bevallen. Dat wordt poliklinische bevalling genoemd. Je eigen verloskundige begeleidt je dan in het ziekenhuis. Onze verloskundige zal je tijdens je zwangerschap voorbereiden en je vertellen wanneer een ziekenhuisbevalling noodzakelijk is. Bijvoorbeeld bij een stuitligging, vroeggeboorte of als je eerder een moeizame bevalling hebt gehad.