Onderzoeken

Onderzoeken Femme Amsterdam

Onderzoeken

Regelmatig doen wij mee aan (wetenschappelijk) onderzoeken. Op deze pagina staan de uitslagen van onderzoeken waar we aan hebben deelgenomen en de lopende onderzoeken. Daarnaast delen we graag onderzoeken die wij interessant vinden.

Publicatie in Thyriod

Jolanda C. Naafs van het VU Medisch Centrum heeft onlangs het Neoschil onderzoek afgerond.

Informatie Neoschild onderzoek
Het Neoschild onderzoek is een onderzoek van het Amsterdam UMC, locatie AMC dat plaatsvond tussen 2017 en 2019. Het onderzoek richtte zich op het verbeteren van de zorg na een afwijkende hielprik. Met de hielprik worden pasgeboren kindjes onderzocht op allerlei aandoeningen, onder andere een te traag werkende schildklier (“congenitale hypothyreoïdie”). Schildklierhormoon zorgt onder andere voor de ontwikkeling van de hersenen. Als een pasgeborene dit te weinig heeft, kunnen er later problemen ontstaan. Daarom is het heel belangrijk om dit vroeg te ontdekken: zo kun je vroeg beginnen met medicijnen en kunnen allerlei problemen worden voorkomen.

In het onderzoek zijn normaalwaarden voor schildklierhormoon bij gezonde pasgeborenen bepaald, dat wil zeggen: de concentraties schildklierhormoon die een gezonde pasgeborene in het bloed hoort te hebben, zijn onderzocht. Normaalwaarden zijn nodig als na een afwijkende hielprik de definitieve diagnose gesteld moet worden. Maar deze waarden waren nog niet bekend voor baby’s, en dat maakte dat zij soms vaak geprikt moesten worden in het ziekenhuis.

Met behulp van onder andere verloskundigenpraktijk Femme Amsterdam hebben maar liefst 146 pasgeborenen meegedaan aan het onderzoek! Zij hadden allemaal géén schildklierproblemen, en hebben zo toekomstige baby’s met een afwijkende hielprik kunnen helpen. Het onderzoek is in maart 2020 gepubliceerd in het toonaangevende blad Thyroid.

Lees hier het hele artikel

Heb je vragen of wil je meer weten?

Neem contact met ons op

Sarphati Etnografie is een onderzoeksproject van de afdeling sociologie van de Universiteit van Amsterdam en op zoek naar aanstaande Amsterdamse ouders die in verwachting zijn van hun eerste kindje en hun ervaringen en verhaal willen delen over zwanger zijn in tijden van corona. Het onderzoek loopt al een paar jaar, waarbij jonge gezinnen geïnterviewd worden over dagelijkse dingen als eten, drinken, slapen en bewegen. Het doel is om meer te weten over de thema’s die spelen rondom de zorg voor een kind. Wij zijn vooral benieuwd naar de beleving van ouders tijdens de eerste jaren van het kind, waarin er zoveel op hen afkomt. De focus van het onderzoek is nu gericht op ervaringen in tijden waarin corona ons leven beïnvloed. Heb je nu juist meer rust gevonden? Of voel je juist extra stress? Lijkt het je fijn en leuk om jouw (/jullie) verhaal te delen en daarmee ook een belangrijke maatschappelijke en wetenschappelijke bijdrage te leveren? Stuur dan een mailtje naar l.f.dewaard@uva.nl. Je mag ook bellen of WhatsAppen naar 06-40078248. Je blijft geheel anoniem en bij deelname krijg je een mooi bedankje voor de bijdrage. Lees verder over dit onderzoek of klik hier

Heb je de app al gedownload? Hierin staat een animatiefilmpje met de uitleg van het onderzoek. Bekijk hier meer

Sarphati Ethnography onderzoek

Oproep

Ben je een aanstaande ouder of mama of papa geworden in het afgelopen jaar?

Dan vragen wij je even wat tijd vrij te maken voor het invullen van een vragenlijst. Voor het ontwikkelen van een online tool voor zwangere of pas bevallen vrouwen en hun partners is PATH op zoek naar aanstaande ouders of ouders van een kind van maximaal 1 jaar oud.

Voor meer informatie over het onderzoek klik hier.

De vragenlijst duurt ongeveer 15 minuten en gaat over het welbevinden van jou als (aanstaande) ouder. Alvast hartelijk bedankt.

Ga naar de vragenlijst 

 

Oproep

BEREIKBAARHEID
020 7231757 Praktijk
020 7231751 Team Femme [urgente zorg / spoed]
020 7231752 Team Amsterdam [urgente zorg / spoed]
020 7231756 Intercollegiaal
020 7231758 Fax
info@femme-amsterdam.com

ADRES
Frans van Mierisstraat 50 A
1071 RV Amsterdam

CONTACT OPNEMEN?
Met spoed, ongerustheid of dringende vragen kun je altijd, 24/7, bellen naar jouw team.
Bel voor het maken van een (vervolg) afspraak tijdens onze openingsuren of vul het contactformulier in.

Maak hier je eerste afspraak