Welke borstvoedingstips heeft een lactatiekundige?

Borstvoeding is de meest gezonde voeding voor een baby die er is. In de moedermelk zitten essentiële voedings- en antistoffen.

Voorbereiden

Het is verstandig om tijdens je zwangerschap al veel informatie te verzamelen over borstvoeding. Laat je informeren over borst- versus kunstvoeding. Als je dat wenst, kunnen wij je begeleiden bij het maken van de keuze voor wel of geen borstvoeding. Wij kunnen je adviseren en je kan één van onze voorlichtingsavonden bezoeken. Wekelijks geven wij bij Femme Amsterdam voorlichtingsavonden over borstvoeding. Deze avonden worden verzorgd door lactatiekundige Heleen Hilgers.

Borstvoeding

Borstvoeding geven gaat niet automatisch, jij en je baby moeten het leren. Wij én de kraamzorg zullen je helpen bij het aanleggen en geven je veel informatie en tips. Heb jij besloten dat je graag borstvoeding wil geven, dan streven wij ernaar om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon die de aanmaak van melk stimuleert. Om de melkproductie op gang te houden is het belangrijk dat je kindje elke 3 uur aangelegd wordt.

Lactatiekundige

Ondervind je problemen tijdens het voeden van je kindje? Twijfel je of het voeden goed gaat? Dan kun je een afspraak maken met lactatiekundige Heleen Hilgers. Zij is een professional op het gebied van borstvoeding. Zij geeft je advies en helpt je bij problemen tijdens het geven van borstvoeding.

Rooming-in

Als je graag borstvoeding wil geven, is het handig om te weten dat rooming-in mogelijk is. Rooming-in betekent dat de baby op de kamer van de moeder verblijft. Zo ben jij zoveel mogelijk bij je kindje in de buurt en kun je snel signalen opvangen als je kindje wil drinken.

Kunstvoeding

Er zijn verschillende soorten flesvoeding te koop. Het is verstandig om voor de bevalling vast een merk kunstvoeding uit te kiezen. Koop daarvan zuigelingenvoeding nummer 1. Wij adviseren geen specifiek merk. Alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaard eisen. Verander niet te vaak van merk, daar kan de baby last van krijgen.

De kraamverzorger kan jullie instructies geven bij het klaarmaken van de flessen. Daarnaast kan hij of zij jullie adviseren in flessen en spenen. Het verschilt per baby welke fles en speen het beste zijn. Een hongerige of snel drinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Wacht daarom met kopen van veel flessen en spenen totdat je weet welke fles en speen combinatie goed bevalt. Let op: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken.

De eerste kunstvoeding wordt kort na de bevalling gegeven. Dit flesje bevat ongeveer 10ml. Daarna bouwen we samen met de kraamverzorgster de voeding op met ongeveer 10 ml a 3 uur per dag. De hoeveelheid flesvoeding hangt altijd af van het gewicht en het aantal dagen dat je baby oud is. Er wordt opgebouwd tot maximaal 100 ml flesvoeding per keer. Na het kraambed helpt het consultatiebureau je verder met het opbouwen.