Hoe werkt een badbevalling?

Je kunt ervoor kiezen om in bad te bevallen. Het is goed om tijdens je zwangerschap na te denken of je wel of geen badbevalling wilt. En waar je dat dan wilt, thuis, in een geschikt bevallingsbad of in het bevalcentrum van OLVG West. OLVG-Oost en het VUmc hebben beide één bevalbad wat opgezet kan worden. Alle opties kun je bespreken met je verloskundige in de aanloop naar de bevalling.

Badbevalling

Het warme water van het bad werkt ontspannend voor jou en voor de baby is de overgang van vruchtwater naar warm badwater heel natuurlijk. Daarnaast zorgt het water ervoor dat je makkelijker kunt bewegen en beter de weeën kan opvangen. Nadat je vliezen gebroken zijn mag je niet gelijk het bad in, vanwege de kans op infecte. Pas als je weeën goed doorzetten en we de geboorte binnen een paar uur verwachten mag je het bad in. Onze verloskundige zal je begeleiden.

Wij hebben in de afgelopen jaren heel veel vrouwen geholpen met een badbevalling, zowel thuis als in het bevalcentrum. Als je in bad zit kunnen wij net als een ‘gewone’ bevalling de controles uitvoeren.